Varné desky – je lepší vařit na plynu nebo elektrikou?

0
69
Reklama

Nový trend v moderní kuchyni je vařit na elektrice, ale několik hospodyňek či kuchařů nedají na vaření na plynu dopustit.

Váš výběr by měl záviset i na tom, jak často vaříte, od zvyku na konkrétní styl vaření ale i od toho zda chcete ušetřit při koupi spotřebiče nebo při samotném vaření.

Vaření na plynu

Plynová varná deska je podmíněna plynovou přípojkou. Jednoznačně boduje komfortní obsluhou a plynulou regulací ohřevu, kde velikost plamene korigujete otočením ventilu pro jednotlivé hořáky samostatně. Na rozdíl od elektrických, k reakci dochází okamžitě. Dá se také okamžitě vypnout, a tedy nevzniká žádné zbytkové teplo.Nevýhodu je otevřený plamen či výpary oxidu uhličitého v procesu spalování. Objevila se už první plynová deska bez otevřeného ohně. Má speciální keramické hořáky pod sklokeramickou deskou, kde se Bezplamenná spaluje plyn. Chcete-li zůstat raději při klasické, můžete si vybrat takovou, která má hořáky na desce z nerezu, skla nebo keramiky. Rozdíl je i v samotných hořácích, buď postavíte hrnce na mřížku rozdělenou na dvě části nebo na „kříže“ kolem každého hořáku. Pokud jde o náklady na  vaření , ve srovnání s elektrickými variantami je plyn vítězem.

Sklokeramické Varela desky

Klasické elektrické litinové plotny vytlačují modernější typy ohřevu, protože z pohledu spotřeby energie jsou jednoznačně nejhorší varianta. Modernější a úspornější jsou sklokeramické varné desky. Pracují na podobném principu jako varná konvice. Při zapnutí se nahřeje spirála a odporové teplo se sáláním přenáší na hrnec či pánev s jídlem.

Díky zabudované elektronice je jejich obsluha komfortnější a regulace teploty plynulejší než v případě klasických elektrických sporáků. Zpravidla mají sklokeramické varné desky komfortní dotykové ovládání, na které si budete muset chvíli zvykat. Na vaření používejte hrnce s rovným masivním dnem, které dobře vede teplo a na desku doléhá celou plochou. Dávejte si pozor na pád těžkého předmětu na sklokeramickou plochu, které je sice tvrdá, ale křehká.

Indukční varné desky

Jsou také ze sklokeramiky, ale pracují na jiném principu ohřevu než elektrické sporáky. Namísto odporové desky je použita cívka napájena střídavým proudem, která vytváří magnetické pole. Po položení hrnce na povrch desky se elektricky vodivé dno nádoby indukuje vířivými proudy a odporem materiálu se tato energie přeměňuje na teplo.

Indukční elektrické sporáky dominují rychlostí ohřevu, okamžitým nastavením výkonu desky a nižší spotřebou elektřiny jako elektrické.

Negativní stránkou je vysoká pořizovací cena, která se ještě může navýšit pořízením hrnců se speciální úpravou dna feromagnetickými materiály. Nejenže urychlí vaření ale také minimalizují tepelné ztráty do okolí. V tomto případě tedy více záleží i na hrncích, kterými vaše kuchyň disponuje. Ne všechny umí vařit na indukční desce a nejsou levné. Velkým pozitivem je, že když dovaříte, sálání tepla od sporáku je minimálně ať už se speciálními hrnci nebo bez nich. Klesá riziko popálení, přestože úplně se to vyloučit nedá. Dotyková tlačítka a automatické zapínání desek při položení hrnců na sporák patří mezi další výhody indukčních sporáků, kterými může disponovat. Za zmínku také stojí kratší čas při vaření.

o_varne-dosky-2

 

Reklama