Ovoce v květináčích

0
30
Reklama

Jablka, hrušky, švestky, třešně i citrony mohou růst a produkovat plody i v stísněných prostorech na balkoně či terase. Podívejte se jak na to.

Ovocné stromy pěstované v květináčích jsou trpasličí odrůdy, které narostou maximálně do dvou metrů. Plody jsou podobné velikosti, možná v menším množství.Nejvhodnější na jejich pěstování jsou slunečné a teplé terasy či balkony. Broskve, meruňky, fíky, vinná réva a citrusové plody potřebují na zrání stálou teplotu, vhodné je pro ně jižní strana. Východní a západní, které nejsou až tak nadměrně prohřívané, vyhovují Jabloním, hruškám, třešním, švestkám či jahodám.

Nejvhodnější odrůdy

Vybírejte si z odrůd, které nerostou příliš do výšky a jsou určené k pěstování v nádobách. V katalozích jsou uvedeny jako „trpasličí odrůdy“. V kontejnerech můžete pěstovat i brusinky, angrešt či maliny. Úspěch závisí na kvalitě sazenic, které si koupíte. Měly by být dobře zakořeněné, alespoň 4 – 5 leté. Jsou sice dražší než mladší rostliny, ale zajistí vám rychlou a hojnou úrodu. Vybírejte zdravé rostliny bez zakřivení hlavního kmene, suchých větví či vyčnívajících kořenů z nádoby.

Jaký kontejner

Může být keramický nebo z plastu, s průměrem od 30 – 40 cm a vysoký od 40 až 60 cm. Tato minimální velikost je určena pro drobné ovoce. Aby byly rostliny plodné s kvalitním ovocem, důležitá je půda. Doporučuje se směs 40% univerzální rašelinišť, 40% jílovité a 20% zeminy z lesních listů. Rostliny můžete vysazovat koncem jara nebo začátkem léta již v plné vegetativní fázi, dokonce i s malým ovocem.

Péče

Stromy v květináčích budou potřebovat trochu lásky a pozornosti aby vám dali co nejlépe ovoce. Pravidelná závlaha je samozřejmostí. Podle velikosti květináče přidávejte rostlině každý měsíc, od února až do dozrání ovoce, hnojivo určené pro konkrétní druh stromu. A ještě vás čeká formování a stříhání stromků. Alespoň jednou ročně na podzim nebo v zimě, kdy jsou bez listí, odřízněte suché a nemocné větvičky a zároveň udržujte pěkný tvar stromu.

samiysok

 

Reklama