Šeříková party

0
147
Reklama

Šeřík se těší velké oblibě a má také proč. Vůně je velmi intenzivní a květ výrazně barevný. Proto se hodí jako květinová výzdoba na svatbách, oslavách a zahradních party.

Super nápad je vyrobit květinovou girlandu z šeříku. Vypadá úžasně a když pod ni přejdete, omámí vás vůně.

Podle druhu a odrůdy kvetou šeříky od jara do začátku léta. Uplatní se jako solitéry, ale i v kvetoucím živém plotě. Pokud vás krása fialových, růžových či bílých květů okouzlila, ale nemáte zahradu, vybrat si můžete odrůdy vhodné pro pěstování v nádobách.

Krásné květy šeříku dopěstujete v neutrální až mírně zásadité, dostatečně výživné půdě na plném slunci. Nemá rád přísušek, proto na udržení vláhy v půdě nastelte okolí rostliny kůrou, která zabrání nadměrnému odpařování vody. Během dlouhotrvajícího sucha je nutná závlaha. Škůdci a nemoci ho napadají jen výjimečně.

Minimální péče

Šeříky jsou na údržbu a řez nenáročné keře. Při dobrém a pravidelném růstu stačí odstraňovat odkvetlé květenství až po nejbližší rozvětvení, aby se rostlina nevysiľovala tvorbou semen.

Starším jedincům řežte suché, či jinak poškozené větve a pokud se rozhodnete přestárlý šeřík zmladit, učiňte tak v době vegetačního klidu. Nebojte se radikálního řezu.

Každému podle chuti

Mezi známé odrůdy šeříku obecného (Syringa vulgaris) patří například ‚Marechal Lannes’ a ‚General Pershing‘. Oblíbená je i ‚Krasavice Moskvy‘, která má nejdříve růžové, po plném rozkvětu bílé květy. Neobvyklá je odrůda ‚Primrose‘, jejíž květy jsou zelenožluté. Dostupné jsou i dvoubarevné odrůdy, například purpurově červenými s bílým lemem ‚Sensation‘. Plné květy má ‚Katherine Havemeyer‘.

Méně rozšířený je u nás šeřík hyacintokvetý (Syringa x hyacinthiflora), který vznikl křížením  S. oblati x S. vulgaris a jeho květy jsou zdvojené.

K nízkým druhům patří šeřík Meyerův (Syringa meyeri), například odrůda ‚Palibin‘. Se svým kompaktním růstem a výškou do 1,5 m je vhodný i pro pěstování ve větších nádobách. Fialové květy rozkvétají asi dva týdny po květech šeříku obecného, jsou menší, ale intenzivně voní a na keři vydrží déle. Hybrid šeříku Meyerová ‚Jose‘ patří mezi dvakrát kvetoucí šeříky, nejdříve začátkem léta a při dobrých pěstitelských podmínkách opět na podzim.

Šeřík PRESTONOVÁ ( Syringa x prestoniae) je stejně nižšího vzrůstu a protože byl vyšlechtěn v Kanadě, je velmi odolný proti mrazu, a to až do teploty – 45 ° C. Mezi známé patří například bílý ‚Agnes Smith‘, fialový ‚Royalty‘ nebo růžový ‚Miss Japan‘.

TOP odrůdy

  •  ‚Mme Florent Stepmania‘
  •  ‚Marie Legrace‘
  •  ‚Lavaliensis‘
  •  ‚Hugo Koster‘
  • ‚Katherine Havemeyer‘
  • ‚Krasavice Moskvy‘
  • ‚Marechal Lannes’
  • ‚Palibin‘
  •  ‚Jose‘
Reklama