Věděli jste, že lipové listy se dají jíst? Obohatíte jimi salát nebo polévku. Můžete si také vyrobit vlastní žaludeční likér, nebo si dopřát uvolňující koupel s lipovými květy.
Lipové listy v kuchyni
Pokud mají mladé srdčité listy na lícové straně ještě matný lesk, chutnají jemně a lahodně. Například na topince natřené máslem, pokapané citronem a okořeněné worcesterskou omáčkou.
Mladé listy můžete i tepelně upravovat. Zjemní zeleninový vývar, obohatí salát nebo se mohou připravit jako špenát.
Lipový žaludeční likér
40 g sušených lipových květů, 10 g růžových květů, 2 g Kosatcový kořene, 2 g pravé vanilky, 1 g muškátového ořechu a 10 g čerstvé Dulovo kůry zalít ½ l ginu. Tuto směs louhovat 10 dní. Pak přecedit a několik měsíců nechat zrát.
Zklidňující koupel
Pro kojence zapařit 2 hrsti lipových květů 1l horké vody, louhovat 10 minut, pak přecedit a přidat do napouštěné vody ke koupání.
Pro starší nebo vyčerpaných lidí: 250 g lipových květů (4 hrsti) na 5l vody. Trvání koupele okolo 15 minut. Ještě před koupelí si připravte postel, abyste mohli hned šoupnout pod peřinu. Tato koupel je vhodná i proti bolesti hlavy.