Reklama
Nestačí konzumovat jen ovoce a zeleninu, abyste pro své tělo získali vitamíny. Správné mytí a příprava ovoce a zeleniny je také velmi důležité. Vyhněte se chybám, při kterých může ovoce a zelenina vitamíny ztrácet.
Nejlepší je vypěstované doma, ale …
Ztráty vitaminů a minerálních látek často bývají důsledkem nesprávného zpracování surovin nebo nevhodného způsobu přípravy stravy. Zdravotní přínos ovoce a zeleniny tak neovlivňuje jen technologie pěstování.
To, že k úbytku látek prospěšných zdraví dochází již při mechanickém opracovávání zeleniny a ovoce, tedy při čištění, dočišťování, loupání či okrajování, je poměrně známý fakt. Podle možnosti doporučujeme odstraňovat co nejmenší části.
Důležité je i to, jak plody myjete
Obsah látek prospěšných zdraví se snižuje i při zcela neškodném namáčení. Po určitém čase procházejí látky rozpustné ve vodě z ovoce nebo ze zeleniny do vody, v níž jejich koťata a kterou pak zlejete. Tak dochází nejen ke ztrátám vitamínu C, ale i vitamínů skupiny B a mnoha dalších minerálních látek.
Reklama