Bio-přístup není jen o horkém módním trendu, ale především o zodpovědném přístupu k přírodě a sobě samému. Tehdy nepotřebujete chemické přípravky, ale hnojivo si můžete vyrobit sami z běžných potravin, které doma používáte. Nevěříte?
Kávová sedlina
Pijete rádi klasickou zalévanou kávu? Sedlinu si odložte. Obsahuje různé prvky, například dusík, fosfor, draslík a různé minerály, které rostliny milují. Budete mít účinné hnojivo, ale jen v případě, že kávu pijete bez cukru.
Kávovou sedlinu nechte vyschnout a používejte na hnojení rostlin v zahradě a doma. Pokojovým rostlinám dopřejte tuto kofeinovou vzpruhu jednou za šest měsíců.
Sedlinu jednoduše zapracujte do půdy. Stejným způsobem můžete využít čajové sáčky.
Skořápky z vajec
Skořápek se v každé domácnosti najde dost. Vždy však skončí v koši, ačkoli jsou vynikajícím přírodním hnojivem kvůli vysokému obsahu vápníku. Podrcené skořápky přidejte do zeminy nebo je nechte louhovat ve vodě, kterou poléváte pokojové rostliny .
Voda z brambor a bramborové slupky
Když vaříte brambory ve slupce, určitě vám nenapadne, že se do vody vyloučí mnoho vitamínů a minerálů. Rozhodně ji proto nevylévejte do odpadu.
Takové hnojivo můžete zahradním a pokojovým rostlinám dopřát jednou týdně. Voda však nesmí být osolená.
Při čištění brambor nevyhazujte slupky. Zahrabte je do zeminy, dodají její množství živin.
Droždí
U staršího droždí nemáte záruku, že vám těsto dobře vykyne, ale můžete si z něj vyrobit účinné hnojivo. Oblibují ho především muškáty. Do litru vody vložte kostku droždí a nechte kvasit dva týdny. Roztok rozřeďte s vodou v poměru 1: 3.
Banánové slupky
Chutný banán má užitečný obal, který obsahuje fosfor, vápník a draslík. Tyto prvky jsou pro růst rostlin a jejich odolnost proti škůdcům důležité. Banánovou slupku vložte do skleněné nádoby, zalijte vodou a nechte dva dny vyluhovat. Vzniklým roztokem zalévejte rostliny.
Banánovou slupku můžete také nakrájet na menší kousky a zapracovat přímo do půdy.
Starý chléb
Nevíte odhadnout množství pečiva a zbytečně kupujete příliš? Ze starého chleba nemusíte dělat žemlovku či vyrábět strouhanku. Vysušený chlebíček zalijte vodou a nechte kvasit 6 – 10 dní. Nakvašenou vodu rozřeďte s vodou 1:10 a používejte na hnojení rajčat nebo jahod. Získáte velké a chutné plody.
BONUS NAVÍC: pomocí žížaly
V domácnosti si můžete vyrábět i vlastní kompost. Stačí si pořídit vermikompostér, kde vám ze zbytků potravin vyrobí žížaly levné a účinné hnojivo. Můžete ho mít v kuchyni, na balkoně, v garáži či ve sklepě.
Důležité je zajistit pro žížaly optimální teplotu 20 ° C, správnou vlhkost substrátu a dostatek potravy. Rádi mají především zbytky ovoce, zeleniny, kávovou sedlinu, rozmočený karton. Nevhodné jsou mléčné a masné zbytky.