Odpovíme na pár otázek, která vám dopomohou k správné koupi mikrovlnné trouby.
Jaké funkce mikrovlnné trouby nabízejí?
Mikrovlnný ohřev v několika stupních výkonu, rozmrazování a grilování už patří k základním funkcím mikrovlnných trub. Prorazili i programy na zapékání, které umožňují upéct v mikrovlnce koláč či pizzu. Nejvyšší modely disponují funkcí horkého vzduchu, která zastoupí klasickou troubu, či vařením v páře pomocí speciální parní nádoby.
Při přípravě jídel podají pomocnou ruku automatické programy, jako: pizza, maso, brambory, těstoviny, zelenina, ryby, nápoje / káva, popcorn, koláč, kuře. Oceníte i vícefázové vaření, kterým nastavíte několik kroků najednou – například pětiminutové rozmrazování a následně sedmiminutový mikrovlnný ohřev.
Při takto vybavených volně stojících mikrovlnkách však počítejte s vyšší cenou, okolo 200 €. Vyžadují i více prostoru, oproti základnímu modelu jsou hlubší zhruba o 10 cm. Podobnými funkcemi disponují i zabudované mikrovlnné trouby. V plné výbavě je najdete pod označením kompaktní trouby.
Mikrovlnky se odlišují velikostí vnitřního prostoru. Jak vybrat tu správnou?
Při výběru mikrovlnné trouby zvažte, co v ní budete připravovat. Pokud jen jídlo ohříváte a rozmrazujete, vystačíte si se základním vybavením s otočným talířem s průměrem 24,5 cm. Naopak, pokud plánujete zapékání nebo grilování, určitě je vhodnější volit model s vyšší kapacitou a větším průměrem otočného talíře. Funkce vaření v páře a horký vzduch kapacitu spotřebiče i prostorové nároky na umístění zvyšují.
Dokáže mikrovlnka plnohodnotně nahradit troubu?
Ano, v mikrovlnce s horkým vzduchem je totiž použito stejné kruhové topné těleso a ventilátor. Rozdíl je pouze ve velikosti vnitřního objemu: Zatímco trouba má obvykle 65 – 75 litrů, volně stojící mikrovlnka 30 – 35 litrů a kompaktní 40 – 46 litrů. I v kompaktní troubě můžeme péct na dvou úrovních najednou. Její výhoda je, že při pečení potřebuje zahřívat menší množství vzduchu, čímž šetří čas a energii.
Za rychlejší přípravou se ukrývá i kombinace horkého vzduchu a mikrovlnného výkonu, který je v tomto případě snížen na 350 – 500 W, v závislosti na druhu připravovaného pokrmu a modelu. Zatímco mikrovlny jídlo upravují zevnitř, horký vzduch zvenčí. Maso je tak uvnitř šťavnaté a zvenku křupavé. Menší objem kompaktní trouby je však pro omezený prostor na pečení současně její slabinou. Proto je kompaktní spotřebič vhodný zejména pro menší domácnost a do kuchyně, kde se objemná trouba nevejde.
Kam a jak umístit zabudovanou mikrovlnku?
Tradiční umístění zabudované mikrovlnné trouby je do horních skříněk či nad troubou nebo vedle trouby zabudované do kuchyňské sestavy ve výšce očí. Tak jako při klasické troubě, i při mikrovlnce platí základní pravidlo, nesituovať ji vedle lednice. Ta by se od ní zbytečně zahřívala a zvyšovala by se její spotřeba. Pro mikrovlnnou troubu musí být připraven prostor, který počítá se štěrbinou, mezi spotřebičem a horní částí skříňky, na odvětrání. Tip na čištění Nečistoty ze stěn mikrovlnky snadno otřete hadříkem, když do ní vložíte polovinou citronu s 300 ml vody a zahříváte jejich 10 minut při 100-procentním výkonu.
Co do mikrovlnky nepatří?
Potraviny neohřívejte na hliníkových tácech, způsobují jiskření.
- Nádobí z plastové pěny se při vysokých teplotách může rozpustit a kontaminovat potraviny. Nevhodné je také dřevo, kterému hrozí vysušení a prasknutí.
- Prasknutí mísy na zapékání zabráníte, když ji umístíte alespoň 5 mm nad otočný talíř.
- Malé množství alobalu můžete použít na zakrytí tenkých plátků masa, aby nedošlo k jejich převaření. Alobal však musí být minimálně 2,5 cm od stěn mikrovlnky. Na zakrytí potravin při opakovaném ohřevu použijte papírové utěrky či pečící papír, ale jen při krátkodobém ohřevu a pod vaším dohledem.
- Kovový nádobí zabraňuje pronikání mikrovln, proto pro správný ohřev použijte nádobí určený pro mikrovlnné trouby.
Co hlásají trendy o mikrovlnkách?
Atraktivní jsou různá barevná provedení mikrovlnných trub. Bohatší je programové vybavení v podobě zabudovaných automatických programů či vaření podle hmotnosti jídla. Na trhu najdete novinku, která je vybavena 5 automatickými funkcemi na práci s čokoládou – rozpuštěná čokoláda, temperovaná čokoláda, hořká čokoláda v šálku, čokoládový krém a čokoládové sušenky. Například na rozpuštění vám stačí čokoládu vložit ve speciální nádobě do mikrovlnné trouby, zapnout konkrétní program a trouba vás sama upozorní, kdy je třeba čokoládu promíchat a kdy je rozpuštěna.