Lavička do sprchy

0
336
Reklama

Zvažujete lavičku do vašeho sprchového koutu?

Lavička ve sprše není jen pomůckou pro imobilní lidi a seniory. Právě naopak – je to chytrý nápad, který ocení každý, bez ohledu na věk a zdravotní stav. Ve sprše nezabere mnoho místa a zvýší uživatelský komfort a bezpečnost.

Přenosná nebo pevná?

Sortiment pomůcek do sprchy nebo vany je pestrý. Kromě přenosných typů židlí máte možnost osadit lavičku natrvalo. Existují tři typy laviček – vestavěné, zavěšené a sklápěcí. A proč byste ji měli mít? Sprchování vsedě je velmi příjemné, zvyšuje relax. Potěší se jí i děti a lze ji využívat na osprchování květin, rychlé mytí nohou nebo jejich oholení.

Velikost je důležitá

Lavička ve sprše může mít různé velikosti. Před koupí nebo její realizací si promyslete účel, k jakému ji chcete využívat. Pokud máte velký sprchový kout, který funguje i jako parní lázeň, určitě by měla být široká, dostatečně hluboká a pohodlná. Úzká lavička je dobrá maximálně na vyložení nohou při holení, ale dlouho na ní neposedí.

Z plastu i dřeva

Sprchové židle a lavičky jsou stylovou pomůckou, která se vyrábí v různých tvarech, barvách a materiálech, takže výborně koordinuje se zařízením koupelny. Můžete si ji dokonce nechat vyrobit na zakázku.
Na výrobu sprchových laviček se nejčastěji používá plast, teakové nebo jiné exotické dřevo, nerezová ocel nebo hliník. Tyto materiály výborně odolávají vlhkosti i přímému „útoku“ vody.

Vestavěná

Lavice jako pevná součást sprchového koutu může zabírat celou šířku nebo jen jeho roh. S umístěním lavice počítejte už při výstavbě koutu. Při realizaci máte volnou ruku, co se týče tvaru, barevného i materiálového ztvárnění.
Pohodlné sedadlo si můžete vytvořit doslova na míru. Může mít ergonomicky tvarované opěradlo a vyhřívání, případně LED podsvícení.

Zavěšená

Tento typ lavice působí na první pohled nenáročnější. Ale pro její bezpečné používání je důležitá kvalitní montáž. Kotvící prvky musí udržet nejen váhu samotné lavičky, ale i osoby, která si na ni sedne.
Lavička může být i z těžších materiálů, například kamene. Nainstalujte do výšky, která je pro vás pohodlná a praktická na sedání a vstávání. Osaďte ji na takové místo, aby vám při sprchování překáželi, v opačném případě zvýšíte riziko úrazu.

Sklápěcí

Sklápěcí lavička je ideální do prostorově úspornějších sprchových koutů. O její instalaci platí to, co při pevné lavici na stěně. Její výhodou je to, že ji můžete sklopit, když ji nepoužíváte. Vyrábí se v různých tvarech a materiálech a může mít i opěradlo.

Reklama