Stačí jen pár čerstvě umletých zrnek pražené kávy a malá konvička mléka – s takovým skromným zázemím dokáže espresso kávovar vykouzlit osvěžující nápoj, který povzbudí smysly. Ne každému stroji to však jde stejně dobře, zvláště pokud očekáváte více než průměrné espresso.
Co byste měli vědět
Ovládání
Manuál či elektronika? Ať se rozhodnete pro kávovar s elektronickými tlačítky nebo s mechanickými páčkami, ve finále příliš nerozhoduje. Funkce jsou stejné, jediné, co můžete v elektronické výbavě získat navíc, je vypnutí přípravy kávy po průtoku stanoveného množství vody. Mnohem více pocítíte při údržbě rozdíl mezi tím, zda výrobce sáhl výhradně po plastech, nebo exponované plochy vyhotovil raději z kovu.
Světlá výška
Při pití kávových nápojů máme všelijaké návyky. Někdo nedá dopustit na espresso v maličké porcelánové šálku, jiní si vychutnávají ledovou kávu či latté z vysokého skleněného poháru. Pokud má být příprava co nejjednodušší a bez množství špinavých nádob, vaše sklo i porcelán se musí vejít pod výtokovou trysku. Ta je nejednou položena příliš nízko, jakoby vrcholem kávičkárskeho umění bylo kapučíno v nízké široké šálku.
Espresso
Čím kvalitnější kávu kupujete, tím více pocítíte rozdíl mezi modely kávovarů.Obzvláště v případě, že při každém posezení absolvujete přípravu čtyř a více voňavých espress. Zatímco espressu z nešikovného kávovaru chybí sytost a bohatá pěna, která se udrží na hladině až do vypití, ty zručnější jakoby vyráběly tmavý nadýchaný zákusek. Tento deficit však bez újmy oželíte, pokud všemu dopřejete štědrou dávku mléka.
Napěňování
Na první pohled možná vypadají všechny trysky stejně. Pokud však začnete v kovové konvičce napěnit vychlazené plnotučné mléko, zjistíte, jak moc se od sebe liší. Jedna umí vyrobit jemnou pěnu plnou drobných bublinek, druhá zase trvanlivou s mnohem většími vzduchovými polštáři a při další již na druhou konvičku nikdy nepomyslíte, protože se zaručeně spálí od přehřátí. Najdou se i takové, které dělají pěnu jen velmi neochotně.
Údržba
Pravidelné odvápňování kávovaru je stejně důležité jako čištění napěňovací trysky od zbytků spálených cukrů a bílkovin. Není tajemství, že okolí kávovaru je vždy z nevysvětlitelných důvodů pofŕkané kávou, mlékem a zasypané skořicí, přestože každý si dává pozor, aby za sebou zanechal dokonalý pořádek. Stroj samotný i koutek s kávovarem vyžadují poctivé čištění a údržbu v týdenním intervalu.
Voda
Není to výmysl, že káva z filtrované vody chutná a vypadá lépe než z té, která právě opustila vodovodní kohoutek. Přestože je zásobník kávovaru dostatečně velký, aby v něm voda mohla odstát, přece jen se osvědčily filtrační konvice, jelikož vodě pomohou nabrat svěžest, kterou ztratila v potrubí. Drobná investice se vám vrátí v kvalitě nápojů, samozřejmě, pokud si zvyknete na nový úkon při obsluze kávovaru.
ŽÁDÁ SI ČAS, ZÁJEM I NASAZENÍ
Pokud sníte o espresso kávovaru ve chvíli, kdy si z rychlovarné konvice zaléváte svou pravidelnou šálek kávy, měli byste vědět, že budete muset nadobro změnit svou každodenní rutinu. Espresso kávovar není servírka, která vám hotovou kávičku přinese až pod nos. Před každým posezením musíte absolvovat plnění zásobníku, nahřátí stroje, propláchnutí šálků, naložení kávy do sítka, její utlačení a až v této chvíli přijde na řadu samotná příprava. Pak třeba sítko vytáhnout, vyklopit z něj kávovou sedlinu, umýt ho a možná i přetřít mřížku odpadní jímky.
A když se k tomu přidá ještě nalévání mléka do konvičky, jeho napěňování a mytí konvičky spolu s drhnutím trysky, může být toho na vás příliš mnoho. Espresso kávovar je proto pouze pro ty, co v posezení vidí aktivní kulinářský odpočinek, který zabere dvě či tři desítky minut, a ne expresní doušek kofeinu, při kterém se příprava kávy odbaví rutinou. Pokud jste typ, co žije ve spěchu, poohlédněte se raději po taštičkovém automatu.