Hodně toho již bylo popsaného o grilech. Mnohým nadšencům grilování na čerstvém vzduchu to ovšem rozhodování při výběru správného modelu grilovacího pomocníka vůbec neusnadnilo. Důvodem může být stále větší nabídka, odlišný způsob trávení volného času, rozmanitý design grilů, ale i rozdílné představy účastníků rodinných grilovačiek o přípravě jídla na zahradě.
Co druh paliva, to jiné grilovací a potřeby výsledky. Stojí tedy za zamyšlení, zda si pořídit gril na dřevěné uhlí a brikety, případně zda domácnosti bude více vyhovovat gril s pohonem na elektřinu nebo plyn.
Elektrické grily
Kontaktní grily, tepan yaki, lávové grily a grily s elektrickou spirálou patří do skupiny grilů na elektřinu. Kupují si je zejména ti, kteří upřednostňují grilování nejen v pohodlí domácnosti, ale i na malých sídlištních balkonech. Jejich nevýhodou jsou náklady na provoz, a také to, že se nedají použít v exteriéru bez možnosti připojení na elektrickou síť.
Na kontaktních grilech a tepan yaki lze opékat pouze tenčí plátky jídla. Než se spotřebič zapne, třeba grilovací plochu potřít olejem. Kdo tak neučiní, o krátkou chvíli zjistí, že pokrm se na rozžhavenou plotnu přilepí a připeče se.
Stolní Raclette gril Princess je kombinací klasického elektrického grilu a raclette grilu s odnímatelnou kamennou deskou a termostatem. Model poslouží na pečení ryb, masa, zeleniny či brambor, ale lze jej využívat i jako raclette (pánvičky na přípravu sýra nebo jiných pochoutek). Povrchová úprava kamenné desky už nepotřebuje mnoho tuku na to, aby se potrava zdravě grilovanou. Kamenná deska raclette grilu má po okraji vyfrézovaný žlábek na odtok přebytečného tuku.
V lávových elektrických grilů umístili výrobci pod plochou z lávového kamene elektrickou spirálu, která kámen rovnoměrně nahřívá. Kapající tuk z grilovaného jídla dopadá na kameny, takže se (sice decentnější, ale přece jen) kouří jako při klasické grilování. Takový grilovací efekt také nemusí vyhovovat každému. Kouř však dodává pokrmu osobitou chuť. Vlivem stékajících tuků se lávové kameny postupně zmenšují, proto je třeba průběžně doplňovat. Na ugrilování větších kusů jídla poslouží gril s elektrickou spirálou as uzavíratelným poklopem.
Vliv plynového grilu
K nejvyhledávanějšími typům grilů patří v současnosti plynové modely. Do této kategorie můžeme zařadit barbecue lávové kameny, grily s plynovými hořáky a největším hitem se staly grily s takzvanými Flavorizer. Provoz na plyn je levná a obsluha komfortní. Téměř všechny typy mají uzavíratelný poklop, a tak v nich lze grilovat i velké, celé kusy pokrmů, přičemž jídlo zůstane šťavnaté.
Stále vyhledávanějšími se stávají plynové grily, které obsahují Flavorizer. Co jsou to Flavorizer? Jednoduše řečeno, jsou to stříšky ve tvaru obráceného písmene V, které jsou v grilech uloženy přímo nad nerezovými hořáky. Při zahřátí se rovnoměrně rozpálí. Při stékání tuků a šťáv z grilovaného jídla Flavorizer zajistí jejich odpaření zpět do jídla. Vytváří se tak podobná aroma a chuť grilovaného jídla, jaká by se dosáhlo na Briketové grilu, ale nevznikají přitom karcinogenní látky. Při takovém typu spotřebiče lze také opékat i přímým, i nepřímým způsobem, připravit cokoliv od steaků přes grilovanou zeleninu, ovoce, ryby, velké kusy masa, chléb, pizzu, bábovku až po chutnou polévku. Některé z těchto modelů mají záruku až 25 let a výrobce garantuje dodávku všech náhradních dílů během celé životnosti grilu. Ať se již rozhodnete pro kterýkoliv z grilů, nezapomínejte, že dnes už grilování není jen o přípravě jídla, ale stává se z něj i součást životního stylu.