V těchto dnech doslova ovládli obchody. Plody oranžové či tmavožluté barvy si získávají své příznivce sladkou a exotickou chutí.
Pěstování
Toto ovoce pochází z Číny a jde o plody ebenovníka rajčatového. S rajčaty však nemá mnoho společného. Jde totiž o chutné ovoce sladké chutě, které je možné vypěstovat iv našich podmínkách. Rostlina je totiž poměrně dobře mrazuvzdorná.
Ebenovník vytváří stromy, které jsou v podobné velikosti jako jabloně. Ideální je, pokud si seženete rostlinku už v květináči a v příznivých podmínkách ji pak vysadíte v zahradě. To znamená, že ji lze vysazovat v průběhu celého roku, pokud není půda zamrzlá. Vyžaduje pravidelnou zálivku a to zejména v letních měsících. Ebenovník začíná rašit poměrně pozdě. Plody mají velikost jablka a na stromě se drží i po opadu listí. Je vhodné dopřát jim dostatek času na zrání a tak sběr odsunout na co pozdější termín. Ideálně až po prvních mrazících. Pokud jsou hurmikaki nezralé mají nepříjemnou trpkou chuť.
Plody plné zdraví
Pokud máte ve zvyku plody před konzumací oloupat, tak nemusíte. Zralé hurmikaki se konzumuje i se slupkou, která je tenká a snadno se žvýká.
Tip: Vyzkoušejte plody ebenovníka přidat do snídaňové kaše či k ovesným vločkám. Chutnají úžasně!
Chutné plody jsou bohatým zdrojem vitamínů B, C, A či železo, hořčík, draslík či zinek. Je dobré na imunitu, pomáhá odbourávat stres a snižovat únavu. Má také výrazné antioxidační účinky.