Prosíte si šťávu s konzistencí čiré, vodové tekutiny nebo hustou, plnou chuti as kousky dužiny? Stačí si jen vybrat vhodný typ odšťavňovače a správné suroviny, ze kterých vám šťáva bude chutnat.
Odstředivý odšťavňovač
• Princip: suroviny nastrouhá, rozprostře na otočné síto a při vysokých otáčkách z nich vytiskne řídkou, vodovou šťávu
• Platí: čím tvrdší surovina, tím vyšší otáčky si s ní poradí, proto je vhodný na tvrdší plody
• Méně vhodný na listovou zeleninu, bylinky a bobule
• Výhoda: hodně šťávy za krátký čas
• Nevýhoda: nutnost okamžité spotřeby – při vysokých otáčkách se zvyšuje pracovní teplota až na 40 ° C a ničí se cenné enzymy, což snižuje trvanlivost i kvalitu šťávy
• Nejkvalitnější jsou odšťavňovače se sítem z mikrosíťoviny, následují odšťavňovače se sítem z děrovaného plechu; nejmenší výtěžnost mají odšťavňovače s nerezovým děrovaným sítem s okrajem a přepážkami z plastu
Hydraulický odšťavňovač
• Princip: mlýnek na maso – nejprve suroviny naporcovat otočným nožem nebo jednou plastovou sroubovicí či dvěma nerezovými hřídelemi, pak jejich pomalými otáčkami (do 200 ot. / Min.) Pomele a šťávu protlačí přes sítko
• Vhodný na každý druh ovoce i zeleniny včetně listové, měkkých bobulí a bylinek
• Dokáže vyrobit i povidla, zmrzlinu, dětskou kaši, omáčky, nápoje, krémy či bramborové pyré, dokonce i vylisovat olej ze semínek
• Šťáva z tohoto typu odšťavňovače je kvalitnější – hustá a sytá – a lze ji uskladnit v lednici a po malých doušcích popíjet přes den
– Pomaleji oxiduje
• Nevýhoda: nižší, ale přece dostatečná produkce šťávy (až do 4 litrů)
• Některé hřídele mají biomagnety, které se postarají o optimální kvalitu šťávy
• Vynikající výtěžností se vyznačují dvouhřídelové odšťavňovače, tzv. twin gear