Věděli jste, že i i květy mají v gurmánském světě své stabilní místo? Odložte předsudky stranou a vyzkoušejte například květiny v cukru nebo květinovou čokoládu.
Eko rady
– Používejte pouze květiny, které jste si vypěstovali sami a bez chemie. Kupované nebo dokonce z květinářství, jsou úplné tabu. Mohou být napuštěné pesticidy či jinými látkami, aby vydržely dlouho svěží.
– Květy po sklizni jemně vytřeste, aby se v nich neukrývá žádný hmyz. Opláchněte je v sítku a ponořte do vody se špetkou soli.
– Odstraňte všechny zelené části, které nemají příjemnou chuť
– Takto upravené květiny můžete namáčet v cukru nebo v bílkové směsi
Květiny v cukru
Krystalizované květy jsou efektním doplňkem muffinů i dortů. Postup je jednoduchý. V misce vyšlehejte tuhý sníh z bílku, do kterého namočíte umytý a osušený květ. Nechte mírně uschnout a postup opakujte. Druhou vrstvu poprašte moučkovým cukrem a nechte důkladně vyschnout na teplém místě nebo jejich poklademe na plech a pečte při 50 ° C v pootevřené troubě asi 30 minut.
Levandulový cukr
Vůni levandule miluje snad každý. Jemný levandulový cukr se bude vyjímat na piškotových korpusech i lineckého koláčcích. Na jeden hrnek cukru si připravte dvě lžíce květů levandule. Uzavřete do vzduchotěsné nádoby přibližně 2 týdny. Nádobu občas promíchejte, aby se vůně dostala do celého objemu. Před použitím cukr prosejte.
Neexperimentujte
I zde platí staré známé – všeho s mírou. Jedlé květiny by měly být ozdoba pokrmu, nikoli hlavní chod, proto je konzumujte s mírou. Pokud jste alergici, vyhněte se jim úplně. S jedlými květy zbytečně neexperimentujte. Některé druhy jsou jedovaté a když vás zláká jejich krása, můžete si přivodit zažívací potíže.