Neztrácejte vitamíny z ovoce a zeleniny

0
7
Reklama

Nestačí konzumovat jen ovoce a zeleninu, abyste pro své tělo získali vitamíny. Správné mytí a příprava ovoce a zeleniny je také velmi důležité. Vyhněte se chybám, při kterých může ovoce a zelenina vitamíny ztrácet.

Nejlepší je vypěstované doma, ale …

Ztráty vitaminů a minerálních látek často bývají důsledkem nesprávného zpracování surovin nebo nevhodného způsobu přípravy stravy. Zdravotní přínos ovoce a zeleniny tak neovlivňuje jen technologie pěstování.

 To, že k úbytku látek prospěšných zdraví dochází již při mechanickém opracovávání zeleniny a ovoce, tedy při čištění, dočišťování, loupání či okrajování, je poměrně známý fakt. Podle možnosti doporučujeme odstraňovat co nejmenší části.

Důležité je i to, jak plody myjete

Obsah látek prospěšných zdraví se snižuje i při zcela neškodném namáčení. Po určitém čase procházejí látky rozpustné ve vodě z ovoce nebo ze zeleniny do vody, v níž jejich koťata a kterou pak zlejete. Tak dochází nejen ke ztrátám vitamínu C, ale i vitamínů skupiny B a mnoha dalších minerálních látek.

Reklama