Zatímco zimní pórek dozrává minimálně 200 dní a na záhoně ho můžete nechat iv zimě během mrazů, letní pórek bude připraven ke konzumaci již za 150 dní, takže si na něm pochutnáte ještě v létě.
Letní pór bývá tenčí, ale delší než ten zimní. Vzdálenosti mezi jednotlivými rostlinami v řádku proto postačí ponechat na 15 centimetrech (v případě zimního to bývá až 25 či 30 centimetrů).
Pórek si můžete předpěstovat, vysévat už v únoru či v březnu a následně vysazovat v dubnu do zahrady. Pěstovat ho však můžete iz přímého výsevu na záhon, který si načasujte v jarním období v závislosti na oblasti, kde máte zahradu, i na průběhu počasí v aktuálním roce.
Jak pěstovat pórek
Abyste níž následuje pórek s pěkně dlouhou bílou částí, pravidelně ho prihŕňajte.
Abyste ochránili porost před minující motýli a jinými škůdci, zakryjte záhon bílou netkanou textilií nebo si v krajním případě pomozte dostupnými chemickými prostředky.
Abyste získali co nejkvalitnější úrodu, dopřejte póru zejména začátkem vegetačního období dostatečnou zálivku.
Jde o plodinu druhé tratě, dobře se pěstuje na záhonech, kde jste loni pěstovali brambory či okurky.
Zeleň nevyhazujte
Přestože se při konzumaci póru upřednostňuje bílá část, protože je lahodné chuti i konzistence, ani ta zelená není k zahození. Přirozeně, pokud není výrazně mechanicky či jinak poškozena.
Zelené listy rovněž obsahují zdraví prospěšné látky, jejich chuť je však ostřejší. Pokud vám nevyhovuje, neváhejte a využijte zelenou část pórku alespoň v teplé kuchyni. Bílou část sníte s chlebem či v salátech, zelenou například v polévce.