Pěstujeme pór: Tipy a rady, abyste z úrody těšili co nejdříve

0
111
Reklama

Zatímco zimní pórek dozrává minimálně 200 dní a na záhoně ho můžete nechat iv zimě během mrazů, letní pórek bude připraven ke konzumaci již za 150 dní, takže si na něm pochutnáte ještě v létě.

Letní pór bývá tenčí, ale delší než ten zimní. Vzdálenosti mezi jednotlivými rostlinami v řádku proto postačí ponechat na 15 centimetrech (v případě zimního to bývá až 25 či 30 centimetrů).

Pórek si můžete předpěstovat, vysévat už v únoru či v březnu a následně vysazovat v dubnu do zahrady. Pěstovat ho však můžete iz přímého výsevu na záhon, který si načasujte v jarním období v závislosti na oblasti, kde máte zahradu, i na průběhu počasí v aktuálním roce.

Jak pěstovat pórek

Abyste níž následuje pórek s pěkně dlouhou bílou částí, pravidelně ho prihŕňajte.

Abyste ochránili porost před minující motýli a jinými škůdci, zakryjte záhon bílou netkanou textilií nebo si v krajním případě pomozte dostupnými chemickými prostředky.

Abyste získali co nejkvalitnější úrodu, dopřejte póru zejména začátkem vegetačního období dostatečnou zálivku.

Jde o plodinu druhé tratě, dobře se pěstuje na záhonech, kde jste loni pěstovali brambory či okurky.

Zeleň nevyhazujte

Přestože se při konzumaci póru upřednostňuje bílá část, protože je lahodné chuti i konzistence, ani ta zelená není k zahození. Přirozeně, pokud není výrazně mechanicky či jinak poškozena.

Zelené listy rovněž obsahují zdraví prospěšné látky, jejich chuť je však ostřejší. Pokud vám nevyhovuje, neváhejte a využijte zelenou část pórku alespoň v teplé kuchyni. Bílou část sníte s chlebem či v salátech, zelenou například v polévce.

Reklama