V létě jsme si sice užili sluníčka až-až, ale v těchto dnech je nám už vzácnější, proto se snažíme využít každou volnou chvíli na zachycení posledních teplých slunečních paprsků. Například při posezení v zahradě nebo na balkoně ve společnosti podzimních květin.
Když si záhony či nádoby vysadíte správnými rostlinami, barvy květů si budete moci užívat až do prvních mrazů, ba dokonce i déle. Výběr je bohatý. Typičtí představitelé podzimu jsou chryzantémy. Díky tomu, že existují stovky odrůd, které se liší výškou rostlin velikostí květů i jejich barvami, si z nich můžete připravit nádherný záhon. I bez použití jiných kvetoucích rostlin bude působit pestře a zajímavě. Škála barev chryzantém je totiž skutečně bohatá, květy mohou být bílé, žluté, růžové, oranžové, červené až bronzové, v posledním období se dokonce objevily zelené květy a existují i dvoubarevné odrůdy.
Květy chryzantém jsou vlastně květenství složené z velkého počtu drobných kvítků a podle stavby úborů se dělí na jednoduché a plné. Podle tvaru rozlišujeme kulovité, kulovitě zvlněné, přechodné, baletkovité, Veternicová, pompónkovité, lžícovitého, trubkovité a pavoukovití.
Jak je pěstovat
Zakořeněné řízky třeba vysadit již na jaře, když pominou poslední mrazíky. Vyberte jim světlé prostorné místo, aby se měli kam rozrůstat. Půda by měla být přiměřeně výživná, dobře propustná a mírně vápenatá. Před výsadbou můžete do ní zapracovat kompost. Za suchého počasí je nutná zálivka a až do období tvorby pupenů třeba rostliny přihnojovat.
Na bohaté kvetení je důležité zaštipování. Podpoří se jím nejen tvorba květů, ale i růst bočních výhonků. Provádí se přibližně týden po vysazení, případně ještě podruhé v červnu. Pozdní odrůdy se zaštipujeme, když dosáhnou výšku 15 centimetrů.
Chryzantémy se jednoduše rozmnožují, a to buď dělením starších trsů nebo řízkováním, které se odebírají přímo z přezimovaných rostlin nebo v době, kdy se rostliny zaštipujeme před květem. Zaštipujte ručně nebo ulomte výhonek, který hned zapíchněte do záhonu nebo do nádoby, kterou přikryjte fólií. Odřezky nesmí být vytaženy a slabé. Správný odřezek má být asi 8 cm dlouhý a mají na něm být čtyři listy. Při teplotě 18 až 20 ° C řízky zakoření za tři týdny. Nezapomeňte však na závlahu.