Trvá jen chvilku, dokud se hromádka ovoce promění na šťávu, džus nebo ovocnou dřeň. Díky odšťavovačům lze v domácnosti zužitkovat přebytky ovoce a zeleniny z vlastní zahrádky i levné sezónní ovoce od farmářů či z prodejní sítě.
Co byste měli vědět
1 Účinnost
Odšťavňování je kompromisem. Ze žádného odšťavňovače nekape čirá šťáva na jedné straně a na druhé zase nepadá suchá dužina. Záleží pouze na konkrétních surovinách a odšťavňovači, jaký bude výsledek. Tak jak vás může nepříjemně zaskočit propracovaný lis, který ze sypkých jablíček vyrobí místo moštu pouze husté pyré, tak vás může nadevše potěšit jednoduchá odstředivka, která z karotky vyždímá téměř všechnu šťávu.
2 Odstředivka
Odstředivka je energický a poměrně hlučný stroj. Ostrými zoubky trhá z ovoce a zeleniny drobné kousky, které velkou rychlostí roztočí na koši z děrovaného plechu nebo pletiva. Díky odstředivé síle se šťáva a volná dužina oddělí od vlákniny a rozdělí se do dvojice nádob. Tato technologie je favoritem při tvrdých a křehkých surovinách, které se při stisknutí s velkou ochotou zbavují šťávy.
3 Lis
Lis je pro změnu rozvážný, ba přímo flegmatický stroj s tichým chodem. Po kouskách ukrajuje nebo kousl sousta, které šnekem drtí a tlačí oproti plechovému prstenci s otvory. Vše, co je menší než dírky, dokáže z něj uniknout ven. Díky tomu vytiskne šťávu i z listové zeleniny a celeru, které se jeví jako suché; sypké odrůdy jablek a zralé šťavnaté švestky však promění pouze na kaši. Mají totiž příjemnou vlákninu.
4 Rychlost
Každý model je dostatečně rychlý na to, abyste během několika minut připravili šťávu i pro početnou rodinu stolovníků, ne každý je však vyhotoven tak, abyste jím připravili desítky litrů šťávy na další zpracování. Nepsaným pravidlem je, že lisy snesou dlouhodobou zátěž mnohem lépe než odstředivky ai jejich produktivita je vyšší.Odstředivka však svým energickým chodem získává při rychlosti náskok.
5 Údržba
Odšťavňovač, to je desítka odnímatelných dílů, které je třeba umýt po každém použití.Ne však pouze opláchnout pod vodou, ale odstranit z nich i drobná vlákna, které dříve držely ovoce a zeleninu pohromadě. To může být v některých případech zdlouhavější, než jste ochotni připustit. Přestože nejeden výrobce doporučuje využít služeb myčky nádobí, pravdou je, že hrubou práci musíte udělat vždy vlastníma rukama.
6 Kvalita
Domácí šťávy jsou výborné ihned po odstředění či vylisování, každou minutou ztrácejí na svém půvabu. Nejprve jim opadne pěnová čepice, pak se čirý mok začne oddělovat od usazující se dužiny a do hodiny začnou svěží barvy nabírat fádní zemité odstíny. Jelikož šťávy nejsou filtrovány a žádným způsobem ošetřeny, nelze je skladovat. Na to byste měli myslet vždy, když zapnete odšťavňovač.
Odšťavňovací kolorit
Pokud máte sezónní přebytky ovoce a zeleniny ze své zahrádky nebo máte možnost pomoci místním farmářům při zužitkování jejich nadúrody, odšťavňovač je pomocník, který vám otevře nový horizont. Pokud dokážete u televize schrúmať za večer tři jablka, zajisté vypijete šťávu ze šesti. Už se vám nestane, že ve sklepě budete třídit ovoce a zeleninu, které nedokážou vydržet svěží a zdravé tak dlouho, jako byste potřebovali. A pokud si na nápoj zvyknete, brzy budete mít možná pocit, že by se přece jen sešlo dosadit pár dalších stromků.
Technologie
Lis nebo odstředivka? Jsou dva způsoby, přičemž každý se hodí pro jiný druh surovin.Zatímco si vyberete stroj, měli byste vědět, co chcete odšťavňovat.
Sezónnost
Odšťavňovače sezóna se díky supermarketem a levným dovozem z ciziny nikdy nekončí. Pokud milujete šťávy nade vše, v každém ročním období si víte opatřit suroviny, které nestojí mnoho.
Kapacita
Snídaně odšťavňovač je řešen zcela jinak než ten, se kterým vyrobíte desítky litrů moštu na uskladnění. Zjistit poslání modelu není vůbec složité.
Čištění
Mají mnoho součástek a někdy dokážou potrápit při mytí. Pokud vás nebaví domácí práce, možná snídaňové odšťavňování zavrhnete po několika dnech jen z důvodu čištění.
Materiály
Svět odšťavňovačů se točí kolem plastů, které nepovažujeme za velmi zdravé. Najdou se však mezi nimi i takové, z nichž výrobci vypustili sporné přísady a stabilizátory.