Nabírají na váze a jsou stále výkonnější. Jakoby výrobci sledovali trendy v domácnostech, kde není času na mytí velkých kuchyňských strojů. Od ponorného mixéru již očekáváme nejen mixování, ale i sekání, šlehání a strouhání.
Co byste měli vědět
1. Mixování
Hladký krém bez honění surovin v hrnci se očekává od každého z modelů. Ačkoli výrobci používají různé tvary nožů, počty čepelí pokud jejich broušení přistupují zcela odlišně, s jistotou můžeme říci, že všechny udělají svou práci bez zklamáni. Jen některým to trvá o několik sekund kratší než jiným. Ve vtahováni masy k nožům jsou již trochu větší rozdíly. Přece jen, široké a otevřené kopule zvládají tuto výzvu lépe.
2. Šlehání
Spokojíte se s pružnou šlehací metličkou, nebo toužíte po dvojmetlové náhradě za klasický ruční šlehač? Pokud by vám tyto dvě možnosti nestačily, v nabídce najdete i model s emulgačním diskem, který možná znáte z kuchyňských robotů, ba i malou turbínu na přípravu majonézy. Výbava na šlehání je standardní součástí každého modelu, ačkoli šlehání je přece jen o něco pomaleji, než bychom chtěli.
3. Sekání
Vařená hovězí, syrová šunka, cibule, ořechy, sterilovaná zelenina a tvrdý sýr – všechny mají cosi společného. Pokud je vsypete do nádoby s nožem na sekání, několika pulzy jejich nakrájíte na stejně velké kousky. Ať už připravujete salát, teplou přílohu, nebo pomazánku, taková pomoc je vítána. Zejména v případě, pokud nemáte chuť sáhnout po kuchyňském robotu nebo struhadle. Objemy nádob meziročně narostly.
4. Ergonomie
Pokud se spojí těžké tělo tyčového mixéru s pružinou tlačítka a otočným bajonetovým uzamykáním příslušenství, nelze hovořit o tom, že by si výrobce dal záležet na uživatelském komfortu. I když hlučnost mixérů z roku na rok neklesá, přece jen přibývají prvky zvyšující pohodlí, které jsou drobným vylepšením. Patří k nim i praktické podstavce na uskladnění příslušenství, aby na kuchyňské lince nic nepřekáželo.
5. Broušení
Při rychlých otáčkách motoru ani opotřebované nože s otupělou čepelí neodmítají poslušnost. Díky svým útlým rozměrům roztříští suroviny bez ohledu na to, zda jde o vařené ovoce, nebo syrovou zeleninu. Jiné je to však se sekacím nožem v nádobě. Tupý nůž zvyšuje zátěž motoru a způsobuje jeho přetížení. Proto se vyplatí z času na čas prohlédnout jeho ostří a podle potřeby jej nabrousit kotoučovou bruskou na nože.
6. Kabel
Pokud máte zásuvku daleko od sporáku, určitě si všimnete rozdíl mezi 120- a 180-centimetrovým napájecím kablíkem. Každý kus kabeláže navíc je příjemným bonusem, který nabízí pružnost i při práci na kuchyňském stole. Pokud však přijde na skladování v kuchyni, kde má každá drobnost své pevné místo, příliš dlouhý kabel může být na zlost. Výrobci uvádějí údaj přímo na krabici, proto nemusíte chodit do obchodu s metrem.