Nyní obsahuje červená řepa nejvíce aromatických látek, železa, vitamínu B a kyseliny listové. Aby si uchovala tyto živiny, třeba ji vhodně uskladnit. Uskladněnou zeleninu třeba pravidlo kontrolovat a sklep větrat.
Bulvy řepy a celeru
Bulvy zachycovat za slunečného počasí, nejlépe dopoledne. Listy opatrně odtrhněte a bulvy uložte do bedniček s pískem, do pařeniště nebo sklepy.
Ze záhonů seberte i celer a stejně uskladněte. Několik zdravých listů můžete zamrazit pro použití v kuchyni.
Větrejte sklepy
Během studených nocí otevírejte okno na sklepě. Aby se do uskladněných zásob nenastěhovali myši, zakryjte ho síťkou.
Větráním snížíte teplotu a udržíte vysokou vzdušnou vlhkost. Takto můžete omezit výpar a tím i scvrkávanie uskladněného ovoce a zeleniny.
V sušších skladech výpar z plodů omezíte i tak, že celé bedničky volně přikryjete tenčí fólií.