Uvažujete nad kuchyňským ostrovem

0
7
Reklama

V rámci stále populárnější otevřené dispozice denní části našich domovů se kuchyňský

ostrov objevuje stále častěji. Základní pravidlo jeho umísťování je dobře známo – prim hraje

zejména ve velkých prostorech.

Tři otázky před volbou ostrova

Kuchyňský ostrov se stal oblíbeným prvkem při navrhování moderních kuchyní. Změnou

životního stylu se mění i místo, kde žijeme. Dnešním trendem jsou otevřené prostory –

kuchyně se spojuje do jednoho velkého celku s jídelnou a obývacím pokojem. V takto

otevřené místnosti máme pak lepší kontakt s rodinou, ale také s návštěvou při přípravě či

servírování pokrmů. A právě kuchyňský ostrov se stal módním prvkem, který vytváří

přirozenou hranici mezi kuchyní a ostatním prostorem. Většinou jde o jednoduchý kubus –

kostku nebo kvádr – materiálově i barevně navazující na kuchyňskou linku. Řešení každého

kuchyňského ostrova je jedinečné a závisí na různých faktorech a limitů. Proto si před jeho

navrhováním pomozte tím, že si zodpovíte následující otázky:

1. Máme dostatek místa na kuchyňský ostrov?

2. Jaká bude jeho hlavní funkce?

3. Bude součástí ostrova i sezení?

V malém prostoru je totiž lepší volbou kompaktní kuchyň. Na výběr máte tři alternativy –

varné centrum, mycí centrum nebo centrum přípravy. Ostrov se nejčastěji využívá jako varné

centrum – při vaření tráví člověk nejvíce času, přičemž použitím ostrova se kuchař stává

součástí dění. Jednotlivé alternativní lze vzájemně propojovat, případně použít i všechny tři

současně. Velmi praktické je prodloužení pracovní desky ostrova, které lze využít k tzv.

rychlé sezení, například během snídaně, případně k němu můžete přiřadit i standardní jídelní

sezení. Jídelní stůl však může být i přímým pokračováním ostrova.

Reklama