V rámci stále populárnější otevřené dispozice denní části našich domovů se kuchyňský
ostrov objevuje stále častěji. Základní pravidlo jeho umísťování je dobře známo – prim hraje
zejména ve velkých prostorech.
Tři otázky před volbou ostrova
Kuchyňský ostrov se stal oblíbeným prvkem při navrhování moderních kuchyní. Změnou
životního stylu se mění i místo, kde žijeme. Dnešním trendem jsou otevřené prostory –
kuchyně se spojuje do jednoho velkého celku s jídelnou a obývacím pokojem. V takto
otevřené místnosti máme pak lepší kontakt s rodinou, ale také s návštěvou při přípravě či
servírování pokrmů. A právě kuchyňský ostrov se stal módním prvkem, který vytváří
přirozenou hranici mezi kuchyní a ostatním prostorem. Většinou jde o jednoduchý kubus –
kostku nebo kvádr – materiálově i barevně navazující na kuchyňskou linku. Řešení každého
kuchyňského ostrova je jedinečné a závisí na různých faktorech a limitů. Proto si před jeho
navrhováním pomozte tím, že si zodpovíte následující otázky:
1. Máme dostatek místa na kuchyňský ostrov?
2. Jaká bude jeho hlavní funkce?
3. Bude součástí ostrova i sezení?
V malém prostoru je totiž lepší volbou kompaktní kuchyň. Na výběr máte tři alternativy –
varné centrum, mycí centrum nebo centrum přípravy. Ostrov se nejčastěji využívá jako varné
centrum – při vaření tráví člověk nejvíce času, přičemž použitím ostrova se kuchař stává
součástí dění. Jednotlivé alternativní lze vzájemně propojovat, případně použít i všechny tři
současně. Velmi praktické je prodloužení pracovní desky ostrova, které lze využít k tzv.
rychlé sezení, například během snídaně, případně k němu můžete přiřadit i standardní jídelní
sezení. Jídelní stůl však může být i přímým pokračováním ostrova.