S meduňkou se pojí zejména příprava voňavého čaje, který zklidňuje a pomáhá usnout. Její využití je však mnohem pestřejší. Viz naše tipy a využívejte tuto voňavou úžasnou bylinku naplno.
Je dobrá při migréně, zlepšuje trávení i náladu. Podporuje rychlejší hojení ran, má antibakteriální účinky a celkově podporuje imunitu. Výhodou je, že rostlina je vhodná i pro těhotné ženy. Není náročná a bude se jí dařit v zahradě či květináči.
Med
Příprava je naprosto jednoduchá. Stačí, když zavařovací sklenici do poloviny naplníte lístky meduňky a ty zalijete medem. Nechte alespoň 3 týdny odstát a potom med přeceďte.
Sirup
Vynikající způsob, jak můžete dochutit voňavý čaj, který kromě toho, že snižuje napětí pomáhá i při nachlazení a uvolňuje křeče.
Potřebujete: 5 hrstí čerstvých lístků meduňky, 1 hrst lístků máty, 29 g kyseliny citrónové, 1,5 l vody, 1,5 kg třtinového cukru
Vodu dejte do hrnce a převařte. Potom dejte hrnec pryč ze sporáku. Lístky meduňky a máty nahrubo nakrájejte a přidejte do hrnce. Přikryjte utěrkou a bylinky nechte ve vodě louhovat alespoň 15 hodin.
Výluh přeceďte přes sítko nebo plátno. Potom dejte výluh do hrnce a ohřívejte. Za stálého míchání přidávejte třtinový cukr. Cukr se musí zcela rozpustit. Nakonec ještě přidejte kyselinu citronovou a sirup nechte sevřít.
Horký sirup nalijte do čistých skleněných lahví, které důkladně uzavřete.
Na pečené kuře
Kuře nejen úžasně provoní, ale i dochutí. Čerstvými lístky ho můžete naplnit nebo listy nasekáte a smícháte s máslem. Potom touto směsí natřete kuře a dáte péct.